Agilent, 2017

Lab and office building in the Black Forest

The 22,500m², 4-storey building on a slope includes open office zones on the facades and highly installed laboratories in the core areas as well as a customer and training centre – all arranged around a multi-storey, open foyer with exciting visual relationships.

Aukett + Heese Frankfurt was commissioned by Hochtief with the execution planning for the shell and finishing as well as the complex, multi-layered façade and the outdoor facilities. The tight time frames of all sections were defined by the cycle of precast production.

The load-bearing structure of fair-faced precast concrete elements required a precise and reliable conception, detail elaboration and technical integration at a very early stage, as already with the production of the first column with fixed supports for all floor slabs and wall connections, even before the start of construction of the floor slab, all further dimensions of the building had to be finally defined – without a possibility of later corrections.

AUKETT + HEESE Frankfurt further developed and detailed the façade construction with the involvement of a façade planner on the basis of the ambitious ideas of the concept creators of the user team in such a way that our client as general contractor was able to create an economic solution at a fixed price, which, taking into account all rules of technology and physical challenges, reflects the aesthetic demands of the 1st idea.

Location

Waldbronn
Project Location Waldbronn

Status

Completed

Timeline

2015-2017

Gross floor area

22.500m²

Service phases

5

Client

Hochtief

Photography

MD, SK, SR

The atrium connects the ground floor and the floors above with glass elevators, open stairs and bridges, while meeting room cubes project periodically into the void.

The atrium connects the ground floor and the floors above with glass elevators, open stairs and bridges, while meeting room cubes project periodically into the void.

The white textile façade frames the glass surfaces and the black arcades. The cantilevered arcades serve as escape routes, as well as simply cleaning the glass façade. The sun protection is arranged on the same level as the textile façade.

Steel staircase to the arcades

Steel staircase to the arcades

Agilent

— Behind the Scenes

Agilent
Location

Waldbronn
Project Location Waldbronn

Status

Completed

Timeline

2015-2017

Gross floor area

22.500m²

Service phases

5

Client

Hochtief

Photography

MD, SK, SR